Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Øvinger side 47–48

2.3.1

  1. Spørsmålet om mangel avhenger av kjøpets formål. Kjøpsavtalen må tolkes ut fra en formålsbetraktning. Kjøpet kan være kontraktsmessig hvis bilen kjøpes som delebil, men den kan ha mangler hvis den er kjøpt for å bli brukt. Likevel vil synlige feil som forbrukeren bør oppdage ved en vanlig undersøkelse, ikke bli ansett som mangler med mindre kontrakten uttrykkelig sier noe annet. Vi antar derfor at synlig rust på skjermen og slitte dekk ikke er mangler i forbrukerkjøpslovens forstand.
  2. I utgangspunktet skal monteringsanvisninger være på norsk språk. Er den på svensk eller dansk, må vi godta dette, jf. www.forbrukerradet.no, i hvert fall hvis det ikke dreier seg om spesielt farlige produkter der en nøye brukerveiledning er spesielt viktig.
  3. En kjole som er laget av brennbare tekstiler, har en sikkerhetsmangel, jf. § 15 (2) bokstav f.
  4. En genser som krymper en størrelse ved første vask og blir for liten, har mangel i lovens forstand. Skyldes krympingen feil vasking i strid med vaskeopplysningene på genseren, er det ingen mangel, men din egen feil.
  5. Mangelfull leggeanvisning til parkett er en klar kjøpsrettslig mangel, § 16 (1) bokstav d.
  6. Klausuler av typen «som den stod», «som den er» eller «som forevist», betyr at selgeren fraskriver seg det alminnelige mangelansvaret som kjøperen kan gjøre gjeldende etter §§ 15 og 16. Båten hadde ikke mangel.

2.3.2

En kjøpsrettslig mangel foreligger i samtlige kjøpekontrakter med unntak av c og e.

2.3.3

  1. Det foreligger en kjøpsrettslig mangel.
  2. Den som kjøper en peis ferdig montert, må kunne forvente at den blir montert i samsvar med offentligrettslige krav som er stilt i lov og forskrift, jf. forbrukerkjøpsloven § 16 (1) a, jf. § 15 (2) f.

2.3.4

Villedende og utilstrekkelige opplysninger på en bruksanvisning er en kjøpsrettslig relevant mangel, jf. kjøpsloven § 16 (1) d.